Del 2: När du börjar arbeta

Här hittar du dels praktisk information som du behöver för att komma igång i arbetet, dels information om vad det innebär att arbeta i en offentlig verksamhet.

5. Att arbeta i en offentlig verksamhet

Genom din anställning i Eslövs kommun har du tystnadsplikt rörande de uppgifter och handlingar som är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Tystnadsplikten gäller både muntliga och skriftliga uppgifter.

Mer information om sekretess och tystnadsplikt

6. Tidsrapportering, ledighet och löneutbetalning

I vår kommun använder vi eCompanion Portal som tidsrapporteringssystem. I eCompanion ansvarar du bland annat för att registrera frånvaro. All frånvaro du känner till är viktigt att du rapporterar så snart som möjligt för att säkerställa att det hamnar på rätt månadslön. Läs mer: Ansvar för att lönen ska bli rätt – Portalen – gemensam (eslov.se)

I eCompanion kan du även se ditt schema, vilket är särskilt viktigt om du har oregelbunden arbetstid. Du kan även rapporterar in resor och eventuell ersättning.

I systemet hittar även din preliminära lönespecifikation, uppgifter om semester- och eventuellt flexsaldo.

Här finns mer information och lathundar till eCompanon portal.

Utbetalning

Din lön utbetalas normalt den 27:e varje månad. Infaller den 27:e på helgen betalas lönen ut närmaste vardagen före.

Lönespecifikation

Din preliminära lönespecifikation kan du se i eCompanion Portal. Din slutgiltiga lönespecifikation hittar du på, www.sparbankenskane.se/edokument. För att kunna logga in behöver du ha BankID eller Mobilt BankID. På e-lönespecifikationen ser du även eventuella avdrag för tex fackavgift, försäkringar du gett berörd part godkännande till att dra från din lön. Denna typ av avdrag är inget som löneenheten ser, inte heller banken.

Bra att veta är att telefonnumret till din lönekonsult står på din lönespecifikation. Vid frågor om lön går det också bra att kontakta lon@eslov.se

7. Kom igång med dator och telefon

I lösenordsportalen kan du själv, eller med hjälp av en kollega, administrera ditt lösenord. Detta gör det enklare om du har glömt ditt lösenord till dator och e-post och enkelt får ett nytt via Lösenordsportalen. När du börjar arbeta behöver du registrera dina uppgifter där.  Mer information om lösenordsportalen.

I kommunen har vi Skype för företag, där kan du skicka meddelanden, ha röstsamtal och videomöten med kollegor och externa kontakter. När du ska starta Skype första gången behöver du söka upp programmet i startmenyn och trycka på logga in.

Tänk på att utökad behörighet krävs om du vill kunna presentera din skärm på skypemöten. Beställning behöver göras för att du ska få den utökade behörigheten.

Mer information om Skype.

Var du ska spara dina mappar och filer när du jobbar är en viktig detalj. Här kan du kan också läsa vad som säkerhetskopieras och hur du kan få en fil återläst om du blir av med den.

Mer information: Filhantering och lagring 

8. Att göra

Som medarbetare hos oss har du en skyldighet att  berätta för din chef om du har en bisyssla. Chefen  bedömer sedan om din bisyssla går att kombinera med ditt vanliga arbete.

Mer information om bisyssla

I eCompanion Portal finns ett personkort och här kan du lägga till närmast anhörig, redigera telefonnummer och adress. Personkort hittar du via Mina Sidor/Personkort.

Närmast anhörig: När du registrerar närmast anhörig i systemet har din chef möjlighet att se uppgifterna. Du som chef ser uppgifterna via Visa/ändra. Om något motförmodan skulle inträffa dig på arbetsplatsen är det viktigt att chefen har möjlighet att kontakta dina närmaste anhöriga. Stäm av med din verksamhet hur uppgifter om närmast anhörig ska lämnas. Vi rekommenderar att detta registrerar i eCompanion Portal.

Adressuppgifter: Adressuppgifterna som kan redigeras är det som finns angivet på dig i lönesystemet. Se över så du har korrekta uppgifter. Vid flytt behöver du adressändra.

Telefonnummer: Telefonnumret som kan redigeras är det som finns angivet på dig i lönesystemet. Om du även är ansluten till vakansförmedlingen är det viktigt att du, vid ändring av mobilnummer, även meddelar verksamheten ditt nya telefonnummer. Detta eftersom telefonnumret redigeras på en annan plats för utskick i vakansförmedlingen.

Fortsättning på din introduktion

Del 3 innehåller information om riktlinjer, processer och arbetssätt som du behöver känna till.

Gå vidare till del 3: Efter en tids arbete