Del 1: Inför att du börjar arbeta
Här har du möjlighet att skapa dig en bild av oss som kommun och vad vi erbjuder dig.
1. Vårt uppdrag och organisation
Vi som kommun ansvarar för en stor del för den viktiga samhällsservicen som finns för våra medborgare. Det avser bland annat skola och omsorg men också trafik, renhållning, kultur och idrott. Kommunen måste göra vissa uppgifter, andra är frivilliga. Här kan du läsa mer om hur en kommun fungerar.
Vi styrs av politiker som valts av medborgarna i Eslövs kommun. Det är de som beslutar om kommunens utveckling och hur pengar ska fördelas mellan olika verksamheter. Politiker i kommunen kallas även förtroendevalda.
Den styrande majoriteten har fattat beslut om kommunens vision. Läs mer om kommunens visioner och framtidsidéer – Eslövs kommun (eslov.se)
Förvaltningar och nämnder
Eslövs kommun har sex förvaltningar som var och en ansvarar för ett speciellt område. I kommunens förvaltningar arbetar anställda tjänstepersoner med att skapa underlag för politikernas beslut och se till att besluten verkställs.
Våra förvaltningar:
- Barn och Utbildning (BoU)
- Kommunledningskontoret (Klk)
- Kultur och Fritid (KoF)
- Miljö och Samhällsbyggnad (MoS)
- Serviceförvaltningen (Sef)
- Vård och Omsorg (VoO)
Varje förvaltning styrs av en politisk nämnd som fattar beslut och bär det yttersta ansvaret för verksamheten. Barn och Utbildning har två nämnder; barn- och familjenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Dessutom finns en överförmyndarnämnd. Nämndernas viktigaste uppgift är att bryta ner de övergripande politiska målen, som fastställts av kommunfullmäktige, till det egna ansvarsområdet.
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ – kommunens ”riksdag”. Fullmäktiges sammanträden är offentliga och alla är välkomna som åhörare. Om du är intresserad av att veta vad kommunens riksdag pratar om så går alla sammanträden att se digitalt.
2. Förväntningar
I kommunen har vi en medarbetar- och chefsdeklarationen som anger hur vi ser på såväl medarbetarskap som chefskap. Den pekar också ut vad du som medarbetare kan förvänta dig av arbetsgivaren och vad arbetsgivaren förväntar sig av dig som medarbetare.
Eslövs kommun är en värderingsstyrd organisation. Våra värdeord är Engagemang, Nyskapande och Allas lika värde. Första bokstaven i varje värdeord bildar tillsammans ordet ENA. Detta för att visa att vi är en kommun och en arbetsgivare.
Till respektive värdeord finns tillhörande spelregler som ska förtydliga vad respektive värdeord innebär.
Våra gemensamma värderingar – Portalen – gemensam (eslov.se)
Vi vill att värderingar ska fungera som stöd och vägledning i vår gemensamma jobbvardag. Det kan till exempel vara att du:
- bemöter brukare/elever/kollegor utifrån deras förutsättningar
- i arbetet försöker prestera ditt bästa
- lyssnar och tar in om en kollega ger dig ny kunskap
- lyfter förslag till förbättring.
3. Förmåner, försäkring och pension
Eslövs kommun erbjuder dig som medarbetare friskvårdsbidrag om 1500 kronor årligen för att uppmuntra motions- och friskvårdsaktiviteter på fritiden.
När det gäller semester har du intjänande- och uttagsår av semester under samma år. Intjänade av semester räknas från din första anställningsdag. Grunden är att du som medarbetare i Eslövs kommun minst har 25 semesterdagar. När du fyllt 40 får du 31 dagar. När du fyller 50 år får du 32 dagar, alltså drygt sex veckors semester.
Det som påverkar antalet dagar du kan ta ut är anställningstiden under intjänade-och uttagsåret, ej semestergrundande frånvaro samt hur många arbetsdagar du i genomsnitt har per vecka under en schemaperiod.
Semester – Portalen – gemensam (eslov.se)
Semesterväxling
Det finns även möjlighet att byta ditt semesterdagstillägg till extra lediga dagar om du är anställd enligt kollektivavtalet AB (Allmänna Bestämmelser) och har en semestertjänst. Bytet ger fem extra lediga dagar för dig under 40 år och sex extra lediga dagar för dig över 40 år.
Byta semesterdagstillägg mot lediga dagar – Portalen – gemensam (eslov.se)
Ferie- och uppehållsanställningar
Det som vi vanligtvis räknar som semester gäller inte ferie- och uppehållsanställningar. Det som istället är aktuellt är ferie- och uppehåll, vilket påverkas av start- och slutdatum för terminen och hur mycket du arbetar.
Mer information om våra kollektivavtal: Allmänna bestämmelser (AB) | SKR
Skulle du bli sjuk får du sjuklön upp till 14 dagar. Om du blir sjukskriven betalar vi ett extra tillägg om tio procent av lönebortfallet. Denna ersättning är ett komplement till sjuk- och rehabiliteringspenningen som du får från Försäkringskassan.
Vi betalar även mellanskillnaden i din sjuklön om du har högre lön än Försäkringskassans inkomsttak medger, så att du får sjukpenning beräknat på hela din lön.
Bra att känna till är att det finns särskilda regler om du är anställd hos oss mindre än en månad. Läs mer på Försäkringskassans hemsida: Sjuklön (forsakringskassan.se)
Kommunen erbjuder samtliga tillsvidareanställda, samt visstidsanställda med en anställning som är minst 12 månader och som inte fyllt 66 år möjligheten att löneväxla till pension via ett överenskommet månatligt bruttoavdrag. Löneväxling kan som längst pågå till och med månaden innan medarbetaren fyller 66 år. Det rekommenderas inte att löneväxla om årsinkomsten efter löneväxling understiger 8,07 inkomstbasbelopp (2022 motsvarar detta en månadslön på 47 748 kr).
Utöver den lagstadgade möjligheten till föräldraledighet kan du som anställd i Eslövs kommun få beviljad ledighet upp till 25 procent till barnet är tolv år. Du har även rätt att vara 100 procent föräldraledig upp till barnet är tre år.
Från och med barnets födelse har du rätt till föräldrapenningtillägg i 180 dagar. Föräldrapenningtillägget är tio procent av det lönebortfall du får på grund av föräldraledigheten.
För dig som tjänar mer än Försäkringskassans inkomsttak för föräldrapenning betalar vi mellanskillnaden motsvarande föräldrapenningen mellan inkomsttaket och din faktiska lön så att du får föräldrapenning beräknat på hela din lön.
Kommunen har riktlinjer för distansarbete. Det är din närmsta chef som avgör om och i vilken utsträckning som regelbundet distansarbete är möjligt. Det är arbetsuppgifternas karaktär och verksamhetens behov som avgör om distansarbete är möjligt och i vilken omfattning det kan bedrivas.
Du som medarbetare i Eslövs kommun är försäkrad vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall genom AFA Försäkring.
Eventuell ersättning utgår vid olycksfall i arbetet och vid olycksfall till eller från arbetet. Försäkringen inkluderar eventuell ersättning för bestående nedsättning av någon kroppsfunktion orsakad av arbetsskadan. Försäkringen gäller från första anställningsdagen.
Eslövs kommun avsätter pengar till din pension. Utöver den allmänna pensionen har du som medarbetare i Eslövs kommun även en tjänstepension. Du har möjlighet att själv bestämma hur en viss del av pensionen ska förvaltas.
4. Att göra
Lönekonto
För att du ska få insatt lönen på önskat konto är det viktigt att du så snart som möjligt anmäler bankkonto. Anmälan görs via https://www.sparbankenskane.se/privat/betala-och-overfora/konton/anmal-konto-till-swedbanks-kontoregister.html
Har du inte anmält lönekonto utbetalas din lön via ett utbetalningskort.
A-skattsedel
För att vi ska göra rätt skatteavdrag ska du som nyanställd lämna in din A-skattsedel till löneenheten. Du beställer den enkelt via www.skatteverket.se eller deras servicetelefon 0771-567 567.
Den enklaste hanteringen är att du tar ut en pdf från skatteverket och sedan bifogar filen till lon@eslov.se. Om du istället vill lämna in A-skattsedeln fysisk går det bra att skicka den via post.
Vanlig post
Eslövs kommun
Kommunledningskontoret, lönegruppen
241 80 Eslöv
Får vi inte in A-skattsedeln dras skatt enligt Eslövs kommuns tabell + 10%.
Timavlönad 30 %
Är du timavlönad är det vanligt att anställningen är en sidoinkomst. Grunden är att det dras 30% skatt och du behöver inte lämna in din A-skattsedel.
Fortsättning på din introduktion
Del 2 innehåller dels praktisk information som du behöver för att komma igång i arbetet, dels information om vad det innebär att arbeta i en offentlig verksamhet. Denna information kan du ta del av när du har fått inloggningsuppgifter från din närmaste chef.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.